INTEPATURI DE INSECTE

(albine, viespi, ţânţari, păianjeni, purici, ploşniţe)

INTERN

DIMINEAŢA
MANGAN-CUPRU OLIGOSOL (spray bucal): 1-2 vaporizări bucale, dimineaţa, pe nemâncate sau la 5 minute după micul dejun
PRODUSE CARE SE ADMINISTREAZĂ ÎN CURSUL ZILEI
ARGILĂ (depurativ, mineralizant): conform prospectului
FAVIDETOX (ceai detoxifiant): 1-2 ceaiuri/zi sau o linguriţă de pulvis
NUTRISAN SU (ceai sudorific): 2-3 ceaiuri/zi, între mese
FORTIFIANT C (polivitamină naturală): O linguriţă, de 3-4 ori pe zi
TONIC FVS1 (fortifiant, digestiv): 1-2 linguri/zi
TINCTURĂ DE TREI FRAŢI PĂTAŢI: 40 de picături, de 3 ori pe zi
TINCTURĂ DE PROPOLIS: 20-30 de picături, de 3-5 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă
NOTĂ:
FORTIFIANT C şi capsulele cu soc stimulează transpiraţia, al cărei miros specific îndepărtează ţânţarii. Când înţepătura de viespe sau de albină este în cerul gurii, apare un edem masiv ce provoacă asfixie. Atunci, adresaţi-vă, urgent, medicului; până la sosirea acestuia, nu beţi şi nu mâncaţi nimic. Când înţepătura e la unul din membre, îl puneţi în repaus absolut, mobilizarea favorizînd difuzarea mai rapidă a veninului în corp. Se trimite la spital cât mai repede cu Salvarea, mersul pe jos fiind interzis. Când durerea persistă, chiar dacă celelalte simptome locale (roşeaţă, mâncărime, edem) dispar, prezentarea la medic este obligatorie.
INTERVENŢII DE URGENŢĂ ŞI REMEDII
Se scoate acul albinei sau viespei (având ataşat sacul cu venin) cu o pensă, nu prin manevre brutale, ca veninul să nu difuzeze prea repede în zonele din jur. Se scot căpuşele din piele cu o pensetă; ele se înfig în pielea omului sau animalelor şi produc boli grave, precum meningo-encefalita. În cazul înţepăturii de scorpion, se recomandă aplicarea, pe locul înţepăturii, a unui garou (curea, tub sau bandă de cauciuc, bandaj).
În toate cazurile de înţepături de insecte, se procedează astfel:

EXTERN

Se spală locul respectiv cu apă şi săpun, apoi se aplică comprese cu: FAVICOMPLEX DE LAVANDĂ, FAVICOMPLEX DE MENTĂ, FAVICOMPLEX AROMAT DETOX. Fiecare compresă se ţine 1-2 ore.
În edeme, se aplică şi comprese locale cu: ANTIALGIC (complex sărat), TONIC FVS 1, unguente antiinflamatoare: OPTIMA (cu gălbenele), ACTIVA (cu muşeţel); PROPOSALV (cu propolis). ARGILĂ: comprese şi tamponări cu suc de lămâie
NOTĂ:
Înţepăturile de insecte dau reacţii neplăcute: arsuri, însoţite de roşeaţă, mâncărimi şi edeme. În cazul mai multor înţepături, umflătura este mai mare şi, în plus, apar: vărsături, accelerarea pulsului, tremurături, tulburări respiratorii, comă şi chiar moarte, dacă nu se intervine imediat.